Jdi na obsah Jdi na menu
 


hliníkové sudy

Používání Al sudů má počátky v 30.letech 20.stol. v USA a v Čechách pak od počátku 60.let min. století. Novější KEG sudy byly pak poprvé používány v Anglii (Austrálii) již od 60.let min. stol., v Čechách od 90.let 20.století. Původ označení novějších sudů KEG vychází z angl. slova keg - soudek/bečka.

Protože se u starších Al sudů měnil jejich objem používáním (poboucháním sudů při jejich přepravě a jejich tlakováním - někdy i o 11litrů), proto se jejich objem v dvouletých intervalech přeměřoval. Údaje se poté vyznačovaly buď přímo na povrch sudu nebo na štítek připevněný u čepového otvoru na horní straně sudu. Dalším způsobem bylo použití Pb cejchu, který byl vtlučen do mezikruží zpravidla na spodku sudů (mimo pivovary Protivín a Č.Buděovice). Do tohoto cejchu pak byl zjištěný údaj o objemu a s datem raznicí vkalibrován. Cejch má průměr 30mm a tloušťku cca 2mm. Např. uvedený údaj : K 77/9 50 pak znamená - kontrola/kalibrace, rok 1977, měsíc září, 50 litrů. Jde tedy o podobný způsob, jako např. cejchování závažíček pro kupecké váhy. Použití názvu cejch pak poprvé správně zdůvodnil p. Kvasak (LP) s tím, že se nejedná o žádnou plombu - ta se sejmutím znehodnocuje. 

Jen pro upřesnění : Al sud má dva otvory - na horní straně otvor čepový (vybavený korkovou, či plastovou zátkou) a otvor plnící/čistící (opatřený šroubovým uzávěrem). Z některých obrázků by mohl vzniknout mylný dojem, že se sudový cejch umisťoval do otvoru čepového. Viz screen z jednoho komentáře u textilního závaží řetízkového typu (3 1/2), kde jeho autor mylně považuje toto závaží za nepoužitou sudovou plombu, protože není proděravěna při narážení sudů. Jde samozřejmě o nesmysl - nejenže se podobné proděravělé tzv.sudové plomby v nálezech nevyskytují (vyjma dodatečné úpravy pro použití na knoflíky, či podložky), tak si lze těžko představit prorážení této plomby čepovou trubicí při narážení....

Staré Al sudy byly někdy i doplňovány papírovou nálepkou s údaji o pivovaru, druhu piva a záruční dobou. Sudy totiž nekontrolovaně kolovaly mezi pivovary, což však v dobách socialismu zřejmě nikomu nevadilo. 

Zde odkaz o plnění sudů v pivovaru -

https://www.pivo-pivo.cz/svetpiva/clanek/1212-Branicke-nostalgicke-vzpominky/index.htm

U novějších KEG sudů se údaje vyznačují podobně na povrchu sudu, či na štítku (bez použití Pb cejchů) a čepový otvor se pečetí pomocí PVC vylamovací krytky. V poslední době se tyto KEG sudy používají i pro přepravu a stáčení vína. 

V detektorářské a sběratelské praxi je však často spojován pojem ,, sudová plomba" (ve skutečnosti však Pb textilní závaží) s těmito cejchy ze starých Al sudů. Viz např. přispěvky na LP (1url.cz/QzH4E a 1url.cz/CzH4q) - v obou případech se vede polemika o existenci ,,sudových plomb" s poukazem na tyto Pb cejchy. Jde však o dvě naprosto odlišné úrovně pohledu při posuzování těchto artefaktů. Tzv. sudové plomby (textilní závaží) z období konce 19.stol. jsou porovnávány s Pb cejchem ze 60.let 20.stol. I když nálezce připouští existenci textilních závaží, jsou spojovány tyto artefakty do názvu - ,,sudová plomba".

V odkazech je i přidáno něco z historie piva (alkoholium.cz) a i něco z historie piva litovelského.

Na obr. č. 1 z Aukra.cz je sud - Československé pivovary n. p., 50l s předražený rámečkem pro kalibrace. 

Na obr. č. 2 z alkoholium.cz je sud - Plzeň /Stod, 50l, se štítkem pro kalibraci u čepového otvoru.

Na obr. č. 3 z bazoš.cz jsou vyobrazeny pryžové obruče a zátkový šroubovací otvor.

Na obr. č. 4 z bazoš.cz je sud - Protivín se zřejmě částečně zakrytým cejchem u čepového otvoru - jde o výjimečný případ, kdy je cejch umístěn na vršku sudu.

Na obr. č. 5a z hyperinzerce.cz jsou zobrazeny dva sudy, z nichž jeden (pivovar Protivín) je označen nálepkou na horní straně sudu (tedy u čepového otvoru).

Na obr. č. 5b je pak detail vršku tohoto sudu, 50l, s cejchem a nálepkou. Jde tedy opět o onen výjimečný případ jako na obr. č. 4. Sudy pivovaru Protivín měly zřejmě oproti jiným pivovarům cejch umístěn na vršku sudu.

Na obr. č. 6 z LP (Charlie 1101) je sud Č. Budějovice, 100 l, s cejchem 101 l umístěným opět výjimečně na vršku sudu (soudě podle nápisu pivovaru), čepový otvor je pak mimo detail fota.

Na obr. č. 7 z LP (Charlie 1101) je detail cejchu s kalibrací - K 77/9 50. 

Na obr. č. 8 z bazoš.cz je zobrazen KEG sud 15 l.

Na obr. č. 9 je pak detail tohoto KEG sudu s vyznačenými údaji.

Na obr. č.10 z alkoholium.cz je pro zpestření prezentována dobová rytina raně novověkého pivovaru v Německu. 

Na obr. č.11 z LP (Radarek) je zobrazen nález (Bohdaneč) vyřazených pryžových pivních obručí, které zřejmě lesáci používali jako podklad pro zpevnění lesních cest.

Na obr. č.12 je opět nález těchto obručí, tentokrát od Kunětické hory.

Na závěr lze zkonstatovat - Pb artefakty s kalibrací na Al sudech je nutno označovat jako cejchy a spojovat je jakkoliv s existencí tzv. sudových plomb (v podstatě jde o fiktivní, vyprázdněný pojem) je zavádějící a mylné. 

 

 

Náhledy fotografií ze složky hliníkové sudy

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Localcoinswap (renomovana platforma P2P) je renomovana burza P2P, kde muzete nakupovat a prodavat bitcoiny

WilliamBef, 2. 9. 2023 9:32

Local coin swap is a KYC-free, peer-to-peer, non-custodial exchange that uses escrow protection
https://localcoinswap.net

Hi, my name is Alina, I am 19 years old.

RaymondNor, 29. 4. 2023 12:18

Hi, my name is Alina, I am 19 years old.
I'm looking for girlfriends here with common
hobbies and for spending time together.
https://clck.ru/349J4j

How to buying Google

Davidurbag, 24. 12. 2022 14:50

That means you'll get the idea some supplemental features and have access to additional channels where you can pick up visibility, without having to put to rights mother wit of some complicated, vade-mecum migration process. https://googlec5.com

נערות ליווי

Henrydex23453, 18. 6. 2022 11:17

"Itis nearly impossible to find educated people in this particular topic, but you sound like you know what youire talking about! Thanks"
https://ub-girls-israily.ga/news/joykraknoyvo

Are you 18? Come in and don't be shy!

loveawake.ru, 19. 2. 2022 5:43

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Nice post

RobertVup2145, 26. 1. 2022 8:19

"Hello! I just would like to offer you a huge thumbs up for the excellent info you have got here on this post. I am coming back to your site for more soon."
https://pros-new-resurs.my1.ru

Good post

RobertVup2145, 23. 1. 2022 7:09

"Everything is very open with a really clear description of the issues. It was definitely informative. Your site is useful. Thanks for sharing!"
https://hiecypri.ucoz.ru

very good post

Victordew45678, 22. 1. 2022 19:00

"I'm more than happy to discover this website. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely liked every bit of it and i also have you book-marked to check out new stuff in your web site."
https://today-stati-tio.at.ua/news/caairims_naarvt_livvi_bhdrha/2022-01-20-32

Oprava odkazu

Radarek, 26. 7. 2020 21:44

Opravte si prosím poslední link :
1url.cz/Rzqz8 - LP (Mesr)
Před lomítkem byla chybně vložena mezera.

Zdroje a odkazy k článku

Radarek, 26. 7. 2020 13:36

1url.cz/azVAK - pivo.cz, historie piva
1url.cz/CzkEh - alkoholium.cz, historie pivovarnictví
1url.cz/0zkET - Olomouc.cz, litovelské pivo
1url.cz/QzH4E - LP klub (Kapsa)
1url.cz/CzH4q - LP nálezy (Charlie 1101)
1url.cz /Rzqz8 - LP (Mesr), řetízkový typ tex. závaží - diskuze