Jdi na obsah Jdi na menu
 


Unikátní závaží WH a dalších 68 ks olůvek

Textilní závaží........

Přírůstky do sbírky od kolegy Mlýnek Karel https://www.vetrnemlynky.cz/

Konvolut v celkové váze 1 200g obsahoval 68 ks olůvek - textilní závaží.

Obr.č. 1 a 2 - dodaný konvolut a sestava před čištěním.
Zde bych ozřejmil potřebu čištění těchto artefaktů. Vyskytl se totiž názor, že by olůvka mohla zůstat v původním stavu, tedy nečištěná aby vynikl jejich historický ráz.
Podle mne u těchto textilních závaží není třeba zdůrazňovat jejich stáří - datuji je v intervalu cca 1850 - 1935 a nejsou zvlášť nijak cenná. Běžné závaží lze ocenit na 3 - 5 Kč, výjimečnější kusy v nižším řádu desetikorun a teprve špičkové a unikátní kusy lze ocenit třeba i na stokoruny....
Jedině po odstranění nánosů různých oxidů (olovnaté, železité) a vápenité či solné krusty lze spolehlivěji rozpoznat všechny případné znaky - pro jejich správné určení a zařazení.
Samozřejmě u artefaktů vzácnějších a vysloveně historických, jako je např. papežská bulla, je ponechání výrazné patiny a krusty obhajitelné a mnohdy snad i žádoucí.

Nyní k jednotlivým typům. Jak již mnozí vědí, roztřídil jsem tato závaží do tří hlavních skupin - tzv. hladké typy (s monogramem), kruhové typy (s podskupinou RITA a HAG) a řetízkové typy.

a/řetízkové typy - charakteristickým znakem je symbol řetízku 

https://www.olovene-artefakty.cz/clanky/textilni-zavazi/retizkove-typy.html
https://www.olovene-artefakty.cz/fotoalbum/retizkove-typy/

Obr.č. 3 - velikost č.4 (závaží sledují rozměrovou řadu - 1, 2, 3, 3 1/2, 4).
Průměr 40mm, tloušťka 2mm, hmotnost 25g, jednostranné, s pozitivním profilem, jeden kruh, 6 článků řetízku + spojovací kroužek. Ten směřuje k číslici shora (v jiných případech zdola).

Obr.č. 4 - opět velikost č. 4 a je patrné nejen poškození ale i hloubková koroze,  jež je způsobena vlivem agresivního prostředí v půdě a také přítomností doprovodných kovů ve slitině (Fe, Zn, Cu) a stopových prvků.
Červené šipky označují poškození a korozi, modrá šipka pak spojovací článek.

Obr.č.5 - sestava tří dodaných závaží, kdy jedno z nich má již znaky nejasné.

Obr.č.6 - velikost č. 3 1/2
Průměr 35mm, tloušťka cca 2mm, hmotnost 17g, opět samozřejmě jednostranné, pozitivní profil, jeden kruh, 6 + 1 článků, spojovací článek směřuje k číslici zespodu. 
Průměry kolísají v rozmezí + - 1 až 2 mm (tedy např. 34 - 36mm), stejně tak i tloušťky od 1,5 až 2mm a s tím se mění odpovídajícím způsobem hmotnosti (16 - 18g). V žádném případě to nemá na zařazení a určení žádný vliv, podstatné je roztřídění do rozměrové řady aby si mohl krejčí či švadlenka vybrat odpovídající typ pro různé druhy oděvů a šatů. Drobné rozměrové a hmotnostní odchylky odpovídají době vzniku a nebyla nutná žádná precizní práce při jejich výrobě - šlo jen o závaží do ,,hadrů" a ne jako součástky do raketoplánu Discovery.

Obr.č. 7 - sestava 2 ks
Je patrné značně poškození otěrem a mezikrystalovou korozí a zároveň nám to ukazuje, že jen pouhá část nalezených artefaktů se hodí pro sbírkové účely.

Obr.č. 8 - velikost č. 3
Průměr 30mm (+-), tloušťka cca 2mm, hmotnost cca 16g, jednostranné, pozitivní profil, jeden kruh, 6 + 1 článků, spojovací článek směřuje k číslici zespodu a číslice 3 je oblá.

Obr.č. 9 - reverzní strana
Na fotu to není až tak rozeznat, ale v reálu je averz vždy s hladším povrchem (od plochy kadlubu) a na revezu jsou patrny stopy po nečistotách, jež plavaly v tavenině při tuhnutí. 

Obr.č. 10 - opět velikost č. 3
Zde je však negativní profil reliéfu, jde o méně častou variantu (modrá šipka). Číslice 3 je ve své horní polovině hranatá (červená šipka) a spojovací kroužek směřuje k číslici zespodu (žlutá šipka). Ve směřování těchto spojovacích kroužků panuje jistá zákonitost, ale je to příliš náročné na popis a tak si to ponecháváme jako know - how

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář