Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kellerei inspektor in Böhmen

Ochranné známky/plakety - Kellerei inspektor - (chceme-li - pečeti) nejsou sice z Pb, ale přesto se patří je zde připomenout, souvisí totiž s problematikou tzv. sudových plomb. 

Tento artefakt se občas vyskytuje na různých stránkách - Aukro, e-bay, či detektorařske weby (LP) a stává se, že někdy není plně poznán jejich význam a funkce. Shromáždil jsem tedy všechny, pokud možno, dosažitelné informace a příslušná fota. Samotný překlad názvu Kellerei inspektor z němčiny má význam : inspektor vinných sklepů. 

Na obr. č. 1 fotogalerie  je zobrazena známka/plaketa z e-bay militaria u nabídky trvající do 4.8.2020, o průměru 70mm s datací 1871-1918 a vyvolávací cenou 125€ (při kurzu 27Kč to obnáší cca 3 400 Kč -  otázkou je však, zda se to za takovou cenu prodá). Jednotlivé odkazy k obrázkům a textu jsou uvedeny v komentáři pod článkem. 

Na obr. č. 2  je popis sudu s příslušným odborným názvoslovím - dokument Mendelovy univerzity Brno - a v pdf jsou pak i některé poznatky o vinařství a jeho historii. 

Na obr. č. 3 je jednoduchá skica, která znázorňuje umístění této ochranné známky/pečeti na sudu. Používání této známky se vztahuje na dobu konce 19.stol. až do prvních desetiletí 20.stol. Pověřený inspektor příslušné vinařské oblasti po kontrole a degustaci pak zatlučením známky se zoubkováním (přes zátkový otvor) zajišťuje, že s obsahem sudů (a tedy i kvalitou vína) nebudou prováděny žádné manipulace (falšování vína). Pokud by se někdo pokoušel známku odstranit, zoubky a profil známky by se porušily. Za tyto informace děkuji valtickému patriotovi a znalci panu M. Sedláčkovi.

Na obr. č. 4 je pak známka z archívu p. Sedláčka (má pocházet od jednoho místního detektoráře).

Na obr. č. 5  a 6 je známka z nálezu - Shella - z LP (6.6.2020), o průměru 70mm a je určena oním záhadným, alibistickým pojmem : olověné artefakty mylně za sudové plomby???? Plaketa/známka je ovšem podle dostupných informací z cínu, ovšem podle určitých náznaků koroze (?) - obr. 6, 7, a 8 může být snad i z Fe (neměl jsem možnost odzkoušet to magnetem, kontaktoval jsem nálezce - snad se ozve). V přiřazeném komentáři se uvádí jako možnost použití - vršek láhve sektu/vína - ale s průměrem 70mm??? A je připojen i odkaz na e-bay militaria, kde je zobrazena podobná známka, prodaná posléze za 12€ (cca 320 Kč - tedy pouhá 1/10 z ceny oproti nabídce u obr. č. 1).

Obr. č. 7 a 8 zachycuje nález - Vacatko - z LP (19.10.2019), o průměru 68mm (rozdíl v uváděných rozměrech - 68 až 70mm - může být dán jak nepřesností měření, tak tím, zda je měřen vršek plakety nebo rozměr přes zoubky). Plaketa je avizována jako placka pro berňák, s tím, že měla být přitloukána na vrata domu/sklípku toho, kdo  správně zaplatil daně. Jiný názor ji uvádí jako průkazní odznak do peněženky inspektora. Další z názorů popisuje její používání i u pivních sudů pro zpečtení obsahu, ovšem bez nějakého odkazu a ani nálezy takových artefaktů nejsou bohužel známy. Sám přispěvatel/nálezce mi sdělil, že známka se nalézá v jednom army shopu v Praze, ale je neprodejná. A určení? Opět samozřejmě ten prapodivný, bezpohlavní název - olověné artefakty mylně za sudové plomby!?! 

Na obr. č 9 je plaketa z webu picclick.de, s datem 13. 11.2018, o průměru 68mm, datací k r. 1880 a nabízenou cenou 120€ (tedy cca 3 200 Kč, zda se však skutečně prodala, tak to nevím). Byla avizována jako blechschild - Sudetenland = plechový štítek - Sudety, ovšem bez uvedení z jakého je kovu. 

Obr. č. 10, 11, 12 znázorňuje známku, kterou jsem zmínil již u nálezu - Shella -, tam byl odkaz na e - bay militaria, s datem ukončení prodeje 30.7.2020, průměrem 70mm, s datací - 1900 Čechy a materiálem - cín. A prodána byla, jak jsem uvedl již výše, za 12€ (s tím, že původní nabízená cena byla 15€ - to napovídá, jaká je zřejmě reálná hodnota tohoto artefaktu, ceny okolo 120€ jsou tedy jen zřejmě zbožným ale nenaplněným přáním nenasytných prodejců). 

Na fotu č.13 je pak známka z - ebay.de že dne 30.7.2020 s  nabízenou cenou 68€, datací - 1900 a je kupodivu  označována jako rarita (????). 

Další z plaket je zmiňována na Aukru, ovšem již bez fota, protože se už prodala 20.6.2020 a to za 350 Kč (tedy cca 13€, což opět potvrzuje reálnou cenu těchto plaket : 12 - 13€.

Za zmínku jistě stojí i to, že podobná funkce Kellerei inspektorů je zachována doposud v Německu - viz foto jednoho z inspektorů - odkaz v komentáři. V Čechách je pak podobná funkce inspektorů prováděna v rámci SZPI - viz dokument Mendelovy univerzity Brno, zmíněný již u obr. č. 2.

V komentáři je připojen i jeden zajímavý odkaz na dějiny vinařství v Bzenci. 

Na závěr je nutno zkonstatovat, že tyto pečetě sloužily pouze k ochraně obsahu vinných sudů, s pivovarnictvím nemají naprosto nic společného a jakákoliv souvislost s údajnou ,,sudovou plombou" je zcela chybná - nejsou z olova a tedy určení jako - olověný artefakt, mylně za sudovou plombu (podle kritérií na webu LP)  je pak zcestný a zmatečný. 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kellerei inspektor in Böhmen